Skip to content
+30 22410-33132 info@orthocenter.gr

Εδώ θα βρείτε συχνές απορίες. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε τις περισσότερες περιπτώσεις, ώστε να σας λυθεί κάθε απορία σχετική με τις σύγχρονες ορθοδοντικές θεραπείες. Εάν οι ερωτήσεις που θα βρείτε δεν καλύπτουν την δική σας περίπτωση, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας από την σελίδα της επικοινωνίας και θα φροντίσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο

Τι είναι η Ορθοδοντική;

Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής που ασχολείται με τη διάγνωση, τη πρόληψη και τη θεραπεία όλων των τύπων των οδοντικών και σκελετικών ανωμαλιών, σε σχέση πάντα με την αρμονία και την αισθητική του προσώπου.

Ποια η διαφορά μεταξύ Ορθοδοντικού και Οδοντιάτρου;

Ο Ορθοδοντικός είναι ένας Γενικός Οδοντίατρος που έχει εξειδικευτεί για τουλάχιστον 3 επιπλέον χρόνια στην επιστήμη της Ορθοδοντικής και το πτυχίο του έχει αναγνωριστεί από το Ελληνικό κράτος.

Σε ποιά ηλικία να γίνει ο πρώτος Ορθοδοντικός έλεγχος;

Ο πρώτος Ορθοδοντικός έλεγχος συνιστάται να γίνεται στην ηλικία των 6-7 ετών.

Μπορεί η αύξηση του παιδιού μου να επιφέρει με τα χρόνια «αυτοθεραπεία» του υπάρχοντος ορθοδοντικού του προβλήματος;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ αφού η αύξηση των γνάθων με την ηλικία είναι προς τα πίσω. Γενικότερα όσο περνούν τα χρόνια μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος για ανατολή ή και ίσιωμα των μπροστινών μονίμων δοντιών αφού μεγαλώνει και η πίεση που ασκούν τα πίσω δόντια και κυρίως οι φρονιμίτες προς τα εμπρός. Tα ορθοδοντικά προβλήματα είτε σε παιδιά είτε σε ενήλικες ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΝΤΑΙ με την πάροδο των χρόνων. Η ορθοδοντική δαπάνη είναι συχνά λιγότερο ακριβή από την οδοντιατρική φροντίδα που θα χρειασθεί αργότερα κανείς (π.χ. γέφυρες ή εμφυτεύματα) για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούνται από την αναβολή μιας αναγκαίας ορθοδοντικής θεραπείας σε μικρή ηλικία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της έγκαιρης έναρξης θεραπείας;

  1. Μεγαλύτερη πιθανότητα αποφυγής εξαγωγής μόνιμων δοντιών
  2. Καλύτερος έλεγχος των σκελετικών προβλημάτων δεδομένου ότι πριν από την εφηβεία ο ορθοδοντικός μπορεί να ελέγξει και να επηρεάσει τη σκελετική αύξηση.
  3. Καλύτερη ανταπόκριση των ιστών στην θεραπεία.
  4. Μεγαλύτερος βαθμός προσαρμογής των μικρών ασθενών στους μηχανισμούς και καλύτερη συνεργασία.
  5. Πρακτικά ευκολότερη θεραπεία, λόγω λιγότερων υποχρεώσεων των παιδιών του Δημοτικού από αυτά του Γυμνασίου και του Λυκείου.
  6. Τα μικρότερα παιδιά δεν ντρέπονται και γενικά δεν έχουν τις αναστολές των μεγαλύτερων.
  7. Όταν η θεραπεία αρχίζει νωρίς, στην εφηβεία έχει πια σχεδόν τελειώσει και οι έφηβοι έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση, λόγω της καλύτερης εμφάνισης του στόματος και του προσώπου γενικότερα
  8. Οι ενήλικες ασθενείς, στους οποίους ο σκελετός έχει πλέον διαμορφωθεί, οδηγούνται συχνότερα σε θεραπείες με εξαγωγές μόνιμων δοντιών ή όταν υπάρχουν σκελετικά προβλήματα απαιτείται ίσως και κάποια χειρουργική επέμβαση.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που μου δείχνουν ότι χρειάζομαι σιδεράκια;

Τα πάνω μπροστινά δόντια πετάγονται πολύ προς τα έξω σε σχέση με τα κάτω (Πρόσθια δήξη)
image001

Όταν κλείνω το στόμα μου τα πάνω δόντια υπερκαλύπτουν τα κάτω ( Βαθιά δήξη )
image003

Τα πάνω δόντια βρίσκονται πίσω ή μέσα από τα κάτω μπροστινά (Οπίσθια δήξη)
image005

Τα πάνω και τα κάτω μπροστινά δόντια έχουν κενό όταν κλείνουν μεταξύ τους (Ανοικτή δήξη)
image007

Συνωστισμένα – Στριμωγμένα δόντια
image009

Η μέση πάνω γραμμή δε συμπίπτει με τη μέση κάτω γραμμή
image011

Συνήθεια απομύζησης δακτύλου που συνεχίζεται και μετά την ηλικία των 6-7
image013

Δυσκολία στη μάσηση
image015

Εκτεταμένες αποτριβές δοντιών
image017

Μετατόπιση της κάτω γνάθου προς μία πλευρά όταν έρχεται σε επαφή με τα πάνω δόντια
image019

Διαστήματα μεταξύ δοντιών
image021

Τρίξιμο δοντιών, γνάθοι που κάνουν θόρυβο, και κάποια δυσκολία στην ομιλία.
image022

Παρατεταμένη παραμονή παιδικών δοντιών ή πρόωρη απώλεια από τερηδόνα ή τραύμα
image023

Μπορεί μια έγκυος να κάνει ορθοδοντική;

Γυναίκες που μένουν έγκυες κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία. Οι ασθενείς αυτές πρέπει απαραίτητα να ενημερώνουν το θεράποντα ορθοδοντικό για την εγκυμοσύνη ακόμα και αν δεν είναι πλήρως επιβεβαιωμένη.

Σε κάθε περίπτωση, ακτινογραφίες, εξαγωγές και άλλου είδους οδοντιατρικές εργασίες που μπορεί να προβλέπει το αρχικό ορθοδοντικό σχέδιο θεραπείας, αντενδείκνυνται πλήρως στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Σκόπιμο θα ήταν να μην ξεκινά η ορθοδοντική το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης στις γυναίκες με έντονες ενοχλήσεις κατά την περίοδο αυτή. Εάν μια έγκυος το επιθυμεί, μπορεί να ξεκινήσει ορθοδοντική εφόσον αξιολογηθούν σωστά όλα τα δεδομένα τόσο της ορθοδοντικής θεραπείας, όσο και της εγκυμοσύνης.

Επειδή οι έγκυες γενικά εμφανίζουν λίγο αυξημένη τάση για ουλίτιδα πρέπει να βουρτσίζουν επιμελώς τα δόντια τους και να ακολουθούν τις οδηγίες στοματικής υγιεινής που έχει υποδείξει ο ορθοδοντικός.

Πόσο διαρκεί μία ορθοδοντική θεραπεία;

H διάρκεια μιας θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της ανωμαλίας. Στα παιδιά λόγω της ανάπτυξης των γνάθων και της ανατολής των δοντιών, διαρκεί περισσότερο από ότι στους ενήλικες.

Είναι επώδυνη η ορθοδοντική θεραπεία;

Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Tα δόντια για τις 2 πρώτες ημέρες μετά από κάθε επίσκεψη στο Ιατρείο είναι κάπως ευαίσθητα στη μάσηση και όταν έρχονται σε επαφή. Σε καμία περίπτωση όμως τα σιδεράκια ή τα σύρματα που χρησιμοποιούμε για να μετακινήσουμε τα δόντια δεν πονάνε. Η ενόχληση που παρατηρείται είναι σχετικά ήπια και αντιμετωπίζεται, αν χρειασθεί, με λήψη κοινών παυσίπονων.

Ti περιλαμβάνει η Ορθοδοντική των παιδιών;

Η ορθοδοντική θεραπεία στα παιδιά μπορεί να διακριθεί σε τρεις κύριες κατηγορίες:

Προληπτική ορθοδοντική θεραπεία
Αφορά παιδιά περίπου 6-8 ετών, και έχει ως στόχο την προσπάθεια πρόληψης δημιουργίας κάποιου μελλοντικού ορθοδοντικού προβλήματος.

Κατασταλτική ορθοδοντική θεραπεία
Στοχεύει στην καταστολή ενός ορθοδοντικού προβλήματος το οποίο έχει εμφανισθεί και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Επανορθωτική ορθοδοντική θεραπεία
Είναι η ολοκληρωμένη ορθοδοντική θεραπεία μετά την δημιουργία και εγκατάσταση ενός ορθοδοντικού προβλήματος.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η Ορθοδοντική Θεραπεία;

Η ορθοδοντική επιβάλλεται περισσότερο για λόγους υγείας και πρόληψης πολλών προβλημάτων των δοντιών και του στοματογναθικού συστήματος και λιγότερο για την αισθητική βελτίωση του προσώπου.

Παρ’ όλο που οι αισθητικοί λόγοι κατά βάση είναι η αιτία να οδηγηθεί ένα παιδί ή ένας ενήλικας στον ορθοδοντικό, στην ουσία είναι το ελάχιστο σημαντικό, γιατί η πρόληψη και η ορθοδοντική θεραπεία πρέπει να γίνεται για τα κάτωθι:

* Στραβά και συνωστισμένα δόντια δύσκολα καθαρίζονται και συντηρούνται, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο κίνδυνος δημιουργίας τερηδόνας, ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας. Με την πάροδο του χρόνου, οι ασθένειες αυτές των οδοντικών ιστών, μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην απώλεια των δοντιών.

* Η κακή σύγκληση μπορεί να δημιουργήσει πονοκεφάλους.

* Η σωστή σύγκληση των γνάθων βοηθάει στο να μιλάμε και να μασάμε σωστά.

* Με την διευθέτηση των δοντιών, διευκολύνετε τον γενικό οδοντίατρο να εκτελέσει οδοντιατρικές εργασίες, όπως: σφραγίσματα, γέφυρες, θεραπείες ούλων και του περιοδοντίου.

* Σκελετικά προβλήματα επιβαρύνουν την ομαλή λειτουργία των αρθρώσεων του στόματος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου μια μορφή αρθρίτιδας η οποία εκδηλώνεται με πόνο, με πονοκέφαλο, με θόρυβο κατά την διάρκεια μασήματος ή όταν ανοιγοκλείνουμε το στόμα.

* Όταν ένα πρόβλημα στα δόντια ή στην γνάθο παραμείνει αθεράπευτο, έχει άμεση επίδραση στην συμμετρία του προσώπου (profile – en face), και το χαμόγελο επηρεάζεται αισθητά.

* Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση ενός ατόμου, γιατί η θεραπεία επιτυγχάνει την αποκατάσταση της αρμονική εικόνας σε πρόσωπο, χείλη, δόντια. Για παράδειγμα, παύουν οι συμμαθητές να κοροϊδεύουν ένα παιδί για τα στραβά του δόντια ή γιατί δεν μπορεί να προφέρει το “σίγμα”, και ένας ενήλικας με ένα τέλειο χαμόγελο κερδίζει αυτοπεποίθηση και αυξάνει τις επιτυχίες του, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Τι κάνουμε στις πρώτες επισκέψεις;

Στην πρώτη επίσκεψη θα αποκαλυφθεί εάν υπάρχει ανάγκη ορθοδοντικής θεραπείας και ο ιδανικός χρόνος έναρξης αυτής.

Εφόσον διαπιστωθεί κάποιο ορθοδοντικό πρόβλημα, ακολουθεί στο επόμενο ραντεβού η λήψη των διαγνωστικών στοιχείων. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για να γίνει σε επόμενο στάδιο η λεπτομερής μελέτη της περίπτωσης, η ακριβής διάγνωση και η κατάρτιση του εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας. Επιπλέον, χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς, για τη θέση των δοντιών και τη μορφή του προφίλ και του χαμόγελου κατά τη χρονική στιγμή της έναρξης της θεραπείας. Συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Ενδοστοματικές φωτογραφίες και φωτογραφίες προσώπου
  • Μία πανοραμική και μία πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία, ή και άλλες ακτινογραφίες ανάλογα με την περίπτωση
  • Λήψη αποτυπωμάτων για την κατασκευή των εκμαγείων των δοντιών

Σε περίπτωση που ήδη υπάρχει κάποια ακτινογραφία, καλό είναι να τη φέρετε μαζί σας στο πρώτο ραντεβού.

Τι γίνεται όταν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την έναρξη της θεραπείας;

Όλοι οι ασθενείς που δεν είναι σε κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσουν θεραπεία παρακολουθούνται σε εξαμηνιαία συνήθως βάση. Έχουμε έτσι την ευκαιρία να αξιολογούμε την εξέλιξη της οδοντοφυΐας τους. Βασικός μας στόχος είναι να μην ξεκινήσουμε την θεραπεία πριν από την ιδανική περίοδο σε κανέναν ασθενή.

Ποιο είναι το κόστος της Ορθοδοντικής Θεραπείας;

Το συνολικό κόστος μιας ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από παράγοντες όπως:

  • η βαρύτητα (δυσκολία) της ορθοδοντικής ανωμαλίας
  • η διάρκεια της θεραπείας
  • το είδος των ορθοδοντικών συσκευών που θα χρησιμοποιηθούν (μεταλλικά ή διαφανή ή γλωσσικά σιδεράκια (Incognito & Orthocenter) ή νάρθηκες.

και καθορίζεται από τον Ορθοδοντικό μετά από λεπτομερή εξέταση του ασθενούς και σύσταση συγκεκριμένου σχεδίου θεραπείας και χρονοδιαγράμματος.

Το κόστος μιας ορθοδοντικής θεραπείας δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την εξασφάλιση ενός όμορφου και υγιούς χαμόγελου. Για το λόγο αυτό, σε συνεννόηση μαζί σας, ετοιμάζουμε ένα οικονομικό πλάνο που να σας διευκολύνει στις οικονομικές σας υποχρεώσεις.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη θεραπεία;

Η επιτυχία της ορθοδοντικής θεραπείας προϋποθέτει έναν ειδικό ορθοδοντικό και ένα συνεπή ασθενή. Ο ασθενής είναι συνεπής κατά την διάρκεια της θεραπείας, όταν ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ορθοδοντικού για την χρήση των ορθοδοντικών μηχανισμών, τηρεί τα ραντεβού του και φροντίζει να έχει άψογη στοματική υγιεινή.

Τι συμβαίνει στη διάρκεια μιας τυπικής επίσκεψης;

Γίνονται κατά κανόνα μικρές τροποποιήσεις στους ορθοδοντικούς μηχανισμούς, συνήθως αλλάζοντας σύρματα, τροποποιώντας τη θέση ενός άγκιστρου ή προσθέτοντας κάποιο άλλο πολύ μικρό εξάρτημα. Είναι επισκέψεις με μικρή διάρκεια και τελειώνουν με ενημέρωση του ασθενούς ή του γονέα για την πορεία της θεραπείας.

Μπορούν οι φρονιμίτες μας να προκαλέσουν ξανά το στράβωμα των δοντιών μας μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας;

Επειδή οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στο στόμα μας σε ηλικία 16 – 18 ετών, είναι πολύ πιθανό όταν ανατέλλουν να μη βρίσκουν επαρκή χώρο για να πάρουν τις θέσεις τους στις γνάθους. Τότε πιέζουν τα άλλα δόντια που βρίσκονται μπροστά τους, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμούς δοντιών ιδιαίτερα στους κάτω κοπτήρες. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να φοριούνται οι συγκρατητικοί μηχανισμοί σύμφωνα με τις οδηγίες μας, για να αναχαιτίζουν έτσι την πίεση από τους φρονιμίτες και να διατηρούν τα υπόλοιπα δόντια στις ιδανικές τους θέσεις.

Back To Top